Максима

Максима

1 продуктa открити от Максима

Табличен вид

Продукти

Червено Вино Гъмза Боровица 2007 г. изба Максима

ГЪМЗА
Наричана още кадарка.
Гъмза е стар местен сорт, отглеждан от стари времена в Северна България. В Унгария, Словакия, Франция, Румъния, Югославия, Австрия, Турция е познат под името кадарка. У нас доскоро беше основен сорт за червено вино в Севернобългарския лозарски район. В другите райони на страната се среща като единични лози.
Гъмза е сравнително къснозреещ - бере се към края на септември до първите дни на октомври. Голям недостатък на сорта е тънката и крехка кожица на зърното, която във влажна есен се напуква и гроздето се напада силно от сиво гниене. Добивите и качеството силно спадат. За да се избегне това, се препоръчват проветриви хълмисти терени с леки отцедливи почви и бързо обиране на гроздето. Устойчивостта към ниски зимни температури е слаба. При узряване сортът достига 19-21,8% захари.
Във Видинско натрупването на захари протича по-интензивно и технологичната зрялост настъпва по-рано - около 15 септември. В години с по-топла и суха есен червените сухи вина от сорт "Гъмза" се отличават с жив, макар и не много плътен рубинен цвят, приятен аромат на дребни червени плодове, доминиран от малина, подчертана, но мека свежест и приятни танини.
Името Боровица е получено от т.нар. Боров камък. Древното селище се е намирало до камъка, за да може населението да се крие в гората при евентуално нападение от турските поробители.

Лимитирано количество - произведени 462 бр. бутилки

Цена: 13.50лв.
Предишна | 1 Следваща Page 1 of 1
© 2009 Хриси 99 ЕАД
Работи на Summer Cart