Виното - духът на европейската култура и кулинария

Дата: 2010-09-23

Виното - духът на европейската култура и кулинария

  Виното е неразривно свързано с човешката история още от древността - неслучайно едно от най-популярните и днес поговорки -  „Във виното е истината“, е достигнала до нас още от времето на Елада и Рим. Тогава то се е смятало за „божествената напитка”, както свидетелства Омир.

Виното - духът на европейската култура и кулинарияТвърди се, че изкусителната нежност на кожата си Клеопатра постигала с млечна и винена терапия. Хипократ премесвал виното с билки – наречено „Hippocras“, което използвал като напитка, но и като антисептично лекарство. Диаскорид и Авицена прибавяли към него сок от опиата мандрагора, за да направят първите упойки при операции.
В християнската традиция Раят е там, където текат две реки – едната с мед и мляко, а другата с вино. С вино започват всички празници и ритуали, почитат се умрелите, защото то е самата Христова кръв. В католическата традиция на Бъдни вечер се прави коледна супа с вино.

   Според легендата хан Крум заповядал изкореняването на лозите като извор за лошите нрави и безредие, но след това почел победата си над Византия с отпиване на вино. Цар Самуил пък първи обложил виното с данък – по една стомна годишно, с което превърнал винопроизводството в част от държавната ни политика. Латинските рицари също оценявали по достойнство и качество българското „червено вино пресочно”, което изнасяли чак в Западна Европа  според търговските ни договори с Венеция. Ако византийците предпочитали младото вино с кристален цвят, смесено с мед, то българският вкус наблягал на тежкото и чисто вино, отлежало в глинени „винници” дълбоко в земята. Турският военачалник и покорител на Сердика Лала Шахин (кр. ХІV в.) описва в дневника си българите като „едри и мускати хора, навикнали да ядат и пият много вино, с една дума – хора веселяци”.

   В епохата на кръстоносните походи популярни стават вината с подправки, винените коктейли и ястията с вино, а френският майстор Шикар (ХV в.) създава уникални десерти от карамелизирани плодове, полети с винен сос за специални вечери...
Човечеството познава много алкохолни напитки. Но само виното е с цвета на кръвта, съхранило неизброими вкусове и аромати ... като многообразието и философията на самия живот.

© 2009 Хриси 99 ЕАД
Работи на Summer Cart