Новини

Марио Понте в "Hot House"

01 Дек 2010

   На 04.12.2010(събота) от 19:00 ч. в пицария&ресторант "Hot House" на ул. Златен клас 5, ж.к. Надежда 6, ще се проведе демонстрация как се приготвя прясна италианска паста по оригинална италианска рецепта.Специален гост е г-н Марио Понте, небезизвестен майстор-готвач от Геноа-Италия. Той ще представи съвременни методи за приготвяне на оригинална италианска паста. По време на събитието ще можете да се насладите на хубава италианска музика, както и да опитате изискани италиански вина. Очакваме Ви! 


Виното - духът на европейската култура и кулинария

23 Сеп 2010

Виното - духът на европейската култура и кулинария

  Виното е неразривно свързано с човешката история още от древността - неслучайно едно от най-популярните и днес поговорки -  „Във виното е истината“, е достигнала до нас още от времето на Елада и Рим. Тогава то се е смятало за „божествената напитка”, както свидетелства Омир.

Виното - духът на европейската култура и кулинарияТвърди се, че изкусителната нежност на кожата си Клеопатра постигала с млечна и винена терапия. Хипократ премесвал виното с билки – наречено „Hippocras“, което използвал като напитка, но и като антисептично лекарство. Диаскорид и Авицена прибавяли към него сок от опиата мандрагора, за да направят първите упойки при операции.
В християнската традиция Раят е там, където текат две реки – едната с мед и мляко, а другата с вино. С вино започват всички празници и ритуали, почитат се умрелите, защото то е самата Христова кръв. В католическата традиция на Бъдни вечер се прави коледна супа с вино.

   Според легендата хан Крум заповядал изкореняването на лозите като извор за лошите нрави и безредие, но след това почел победата си над Византия с отпиване на вино. Цар Самуил пък първи обложил виното с данък – по една стомна годишно, с което превърнал винопроизводството в част от държавната ни политика. Латинските рицари също оценявали по достойнство и качество българското „червено вино пресочно”, което изнасяли чак в Западна Европа  според търговските ни договори с Венеция. Ако византийците предпочитали младото вино с кристален цвят, смесено с мед, то българският вкус наблягал на тежкото и чисто вино, отлежало в глинени „винници” дълбоко в земята. Турският военачалник и покорител на Сердика Лала Шахин (кр. ХІV в.) описва в дневника си българите като „едри и мускати хора, навикнали да ядат и пият много вино, с една дума – хора веселяци”.

   В епохата на кръстоносните походи популярни стават вината с подправки, винените коктейли и ястията с вино, а френският майстор Шикар (ХV в.) създава уникални десерти от карамелизирани плодове, полети с винен сос за специални вечери...
Човечеството познава много алкохолни напитки. Но само виното е с цвета на кръвта, съхранило неизброими вкусове и аромати ... като многообразието и философията на самия живот.


Отвори врати първия от веригата магазини "Hot house"

31 Окт 2009

   На  31 октомври 2009 година, беше открит официално първият магазин  за отбрани храни и напитки от веригата „Хот хаус”. Концепцията на магазина е да предлага разнообразие от вина съчетано с много гурме продукти. Асортиментът на магазина включва над 700 вида вина от цял свят, 100 вида сирена, 100 вида колбаси, шоколадови изделия, готвени  ястия, печени овкусени меса, салати, маслини и зехтин от цял свят, кафе.
 
   Специални гости на събитието бяха четирите финалисти от конкурса «Мисис България» 2009- Мисис България Планета 2009 - Екатерина Пецу, Мисис България Глоуб 2009 - Капка Тодорова, Мисис България Свят 2009 - Лазарина Стефанова, Мисис България Вселена 2009 - Елена Караколева.
    
Водещи на официалното откриване бяха Иво Танев и Ваня Богатинова, за гостите пяха Албена и Рене, а за доброто музикално оформление се погрижиха дамите от трио «Лайф мюзик». Като специален гост на събитието участие взе и младата художничка Сълзица Борисова, която нарисува на живо етюд за виното. Откриването беше съпроводено и с дегустации на вина водени от професионален сомелиер.          

Магазин "Hot house” ще предлага на своите клиенти много допълнителни възможности -  доставка по домовете, клиентски карти, тематични дегустации всяка седмица.

 


© 2009 Хриси 99 ЕАД
Работи на Summer Cart